Αντιηλιακά, μύθοι και πραγματικότητα!

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μαύρισμα είναι σημάδι καλής υγείας, αλλά στην πραγματικότητα, είναι δείκτης ότι το δέρμα έχει εκτεθεί σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία και έχει υποστεί ζημιά. Ακόμη και ένα ελαφρύ μαύρισμα δείχνει ότι το δέρμα προσπαθεί να προστατευθεί, αυξάνοντας την παραγωγή της μελανίνης.

Το μαύρισμα δεν σκουραίνει μόνο το δέρμα, αλλά έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Τα κύτταρα στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία δίνει το χρώμα στο δέρμα και προστατεύει τα κύτταρα, απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται και το δέρμα σκουραίνει (μαυρίζει). Η μελανίνη παρέχει ένα επίπεδο προστασίας από τον ήλιο, ισοδύναμο του αντηλιακού με δείκτη προστασίας 2.

Κάποιοι πιστεύουν ότι εφ’ όσον δεν καίγονται, το μαύρισμα είναι ασφαλές. Αλλά ακόμη και το μαύρισμα χωρίς έγκαυμα μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα του δέρματος, να προκαλέσει δερματική βλάβη, πρόωρη γήρανση και πιθανόν καρκίνο του δέρματος.


Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από 15 λεπτά. Το δέρμα κοκκινίζει μέσα σε λίγες ώρες, αλλά το έγκαυμα θα συνεχίσει να εξελίσσεται για τις επόμενες 1-3 ημέρες μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Εάν το ηλιακό έγκαυμα είναι ήπιο ή μέτριο:
  • Πίνετε άφθονα υγρά.
  • Κάνετε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο, έπειτα στεγνώστε απαλά το δέρμα.
Για να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για το δέρμα σας, πρέπει να μπορείτε να ερμηνεύετε και να κατανοείτε τις ετικέτες τους. Στις ετικέτες χρησιμοποιείται συγκεκριμένη ορολογία την οποία θα εξηγήσουμε, που περιγράφει τους δείκτες, το βαθμό προστασίας και τα είδη των αντηλιακών φίλτρων.

Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για την κατάλληλη κρέμα που θα ανακουφίσει το έγκαυμα και για αναλγητικά, αν χρειάζονται να σας ανακουφίσουν από τον πόνο. Ωστόσο, ο ήλιος έχει και τα θετικά του, γι’ αυτό άλλωστε τον αποκαλούν ζωοδότη. Η κύρια ευεργετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι η σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή, δυνατά οστά, και η θετική επίδραση στον ψυχισμό μας, αφού ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας. Απολαύστε, λοιπόν, τον ήλιο με γνώμονα πάντα την προστασία και την ασφάλειά σας.
  • UVA υπεριώδης ακτινοβολία: Διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα μας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Είναι υπεύθυνη για την γήρανση του δέρματος επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Η δράση της εμφανίζεται όλη την διάρκεια της ημέρας, όλο το χρόνο.
  • UVB υπεριώδης ακτινοβολία: Είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα τα οποία όταν επαναλαμβάνονται μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες αυτές μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και διεγείρουν τη παραγωγή της μελανίνης με αποτέλεσμα το μαύρισμα της επιδερμίδας. Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
  • SPF (SunProtectionFactor): Είναι ο ηλιακός δείκτης προστασίας και περιγράφει τη προστασία που προσφέρει το αντηλιακό έναντι των ακτίνων UVB. Συγκεκριμένα, ο αριθμός του δείκτη εξηγεί σε ποιά αναλογία αφήνει το αντηλιακό την ακτινοβολία να περάσει στο δέρμα: πχ. Ο δείκτης SPF15 αφήνει να περάσει το 1/15 της ακτινοβολίας UVBενώ ο δείκτης SPF30 αφήνει το 1/30.
Ο βαθμός του δείκτη SPF υπολογίζεται συγκρίνοντας το χρόνο που απαιτείται για να προκληθεί έγκαυμα σε ένα προστατευμένο με αντηλιακό, δέρμα, με το χρόνο που χρειάζεται να προκληθεί το ίδιο έγκαυμα σε ένα απροστάτευτο δέρμα.  Για παράδειγμα, αν κάποιος κοκκινίζει μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, με ένα αντηλιακό με SPF 15  θα μπορεί να είναι στον ήλιο για 150 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει το δέρμα του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επανάληψη της επάλειψης με αντηλιακό ανά τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά στην πρόληψη εγκαυμάτων.


Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο δείκτης SPF μας δείχνει το πόσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο σε σχέση με το δέρμα χωρίς αντηλιακή προστασία.


Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές  για την αντιηλιακή προστασή και το μάυρισμα, απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας, τον έμπιστο σύμβουλο για την υγεία σας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συμβουλές ενυδάτωσης